ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Με τον όρο « σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων  και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις  και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση.

Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων, ευθυνών και ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας. Το σχολείο, λοιπόν, με την αγωγή που προσφέρει , έχει το δύσκολο ρόλο να συμβιβάσει το άτομο με την κοινωνία. Το άτομο έχει το δικαίωμα να απαιτεί σεβασμό και να του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσει δημιουργικές πρωτοβουλίες.

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Όλοι οι μαθητές, πρέπει να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης όλης της σχολικής κοινότητας. Είναι η μοναδική ευκαιρία επαφής, ενημέρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας για το εκπαιδευτικό έργο που θα ακολουθήσει. Με τη σημερινή σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρκετοί μαθητές αλλόθρησκοι-ετερόδοξοι. Έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, πρέπει όμως να παρευρίσκονται και να επιδεικνύουν σεβασμό με τη στάση τους στην τελετή.

ΦΟΙΤΗΣΗ

Η φοίτηση των μαθητών, όπως προβλέπεται από το νόμο, είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες των μαθητών και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια. Εκπαιδευτικά σημαίνει ότι το έλλειμμα στην παρακολούθηση, πέρα από ένα ορισμένο αριθμό απουσιών, δημιουργεί εκπαιδευτικό κενό και συνεπώς την ανάγκη για την επανάληψη της τάξης αλλά και παιδαγωγικά παγιώνει στη συνείδηση του μαθητή την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΩΡΑΣ

Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων και την αξιοποίηση του πολύτιμου διδακτικού χρόνου,  όλοι οι μαθητές μετά τη λήξη του διαλείμματος πρέπει να σπεύδουν να προσέλθουν στην τάξη τους πριν από την άφιξη του καθηγητή.  Επίσης οφείλουν να είναι  καλά προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια και όργανα και να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και με τον καθηγητή της κάθε διδακτικής ώρας με πνεύμα σεβασμού, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Όσοι μαθητές δεν βρίσκονται στις τάξεις τους για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, κατεβαίνουν στο προαύλιο και δεν παρενοχλούν τη διδακτική διαδικασία άλλων τάξεων.

Δεν επιτρέπεται οι  μαθητές να φέρνουν και να καταναλώνουν ποτά και τρόφιμα εντός της σχολικής αίθουσας. Καφέδες και μπουκάλια νερό τα αφήνουν έξω από την αίθουσα και, όταν τα καταναλώσουν στο διάλειμμα, φροντίζουν να αφήνουν το χώρο καθαρό.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Απαγορεύεται η χρήση των κινητών εντός της σχολικής αίθουσας αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο.

ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Γενικό Λύκειο Ανατολής αρχίζει τη λειτουργία του για όλες τις τάξεις στις 08.15 π.μ. με σύνταξη και προσευχή και συμπληρώνει τις 7 ώρες λειτουργίας του στις 14.10 μ.μ.

Οι μαθητές που δεν βρίσκονται στο προαύλιο το αργότερο μέχρι τις 08.15 π.μ. δε γίνονται δεκτοί από τον καθηγητή της πρώτης ώρας, με αποτέλεσμα να χρεώνονται με αδικαιολόγητη απουσία. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται, οφείλουν να απευθύνονται στο διευθυντή που θα κρίνει αν θα εισέλθουν στην τάξη.

Οποιοσδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα του Λυκείου, δεν έχει δικαίωμα εισόδου και παραμονής  στο χώρο του σχολείου. Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές κτλ) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο διευθυντή ή στον εφημερεύοντα καθηγητή.

Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές οφείλουν να βγαίνουν στην αυλή του σχολείου ή στους διαδρόμους αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες. Η παραμονή τους στις τάξεις δικαιολογείται μόνο όταν είναι ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Η τήρηση του παρόντος κανονισμού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην υπευθυνότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συλλογική δράση των μελών της σχολικής κοινότητας. Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στο συμμαθητή, από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως κανόνες της λειτουργίας του, πρέπει να θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.